Je kunt nog zo tevreden zijn over je tuin, als er geen hek of schutting omheen staat, dan is die tuin gewoon niet compleet. Een houten hekwerk is zo gekocht en ook nog eens zo geplaatst. Je gaat gewoon naar Nobelhout en kiest het houten hekwerk dat past bij wat jij voor ogen hebt. Je kunt kiezen uit heel veel opties en het is dus aan jou om te bepalen welk houten hekwerk jouw tuin compleet maakt. Je kunt kiezen voor een onbehandeld exemplaar, dat je zelf nog even in de beits, lak of verf zet. Dat is niet het meeste werk. De grootste klus is ervoor te zorgen dat het houten hekwerk goed stevig staat. Je wilt immers niet dat het hek omwaait bij het eerste zuchtje wind.

Hoe plaats je een houten hekwerk?

Om te beginnen meet je precies uit waar de palen moeten komen te staan. Heb je die plaatsen bepaald? Dan kun je met een grondboor en een schep diepe gaten maken. In ieder gat doe je een beetje snelbeton en dan zet je de paal er, waterpas, in. Staan alle palen? En heeft het beton tijd gehad om uit te harden? Dan is het tijd voor het plaatsen van het houten hekwerk. Je kunt het hekwerk op verschillende manieren aan de palen bevestigen. Als je slim bent laat je het hek net boven de grond "zweven". Je voorkomt dan dat het snel(ler) gaat rotten.

Schilderen, beitsen of lakken?

Het kan allemaal. Je hoeft niets te doen met het houten hekwerk dat je plaatst. Het is duurzaam genoeg om, mits goed geplaatst, een lange tijd mee te gaan. Maar ga je schilderen, hou er dan rekening mee dat dat een exercitie is die je regelmatig zult moeten herhalen. Verf gaat, onder invloed van weersomstandigheden, bladderen of het beschadigd doordat je er met de grasmaaier of de fiets tegenaan botst. Om lelijke plekken in de verf te voorkomen kun je beter kiezen om het zo te laten of het alleen te beitsen.

Geniet van het resultaat

Geen buren meer die even jouw tuin meepakken om de weg een stukje korter te maken, je hebt gewoon veel meer privacy. Nu, in het najaar, zul je wellicht niet zo veel in de tuin zitten, maar als je dat in de lente weer gaat doen dat kun je echt trots zijn op je werk. Je zult zien dat je, misschien, wat spierpijn hebt, maar dat dat echt de moeite waard is geweest!