Sta jij op het punt om aan je dak te beginnen, maar weet je niet precies wat je doet? Ga je je huis renoveren, of misschien zelfs helpen met de bouw van een volledig nieuwe woning, en is het dak écht de doorn in je oog? Lees dan vooral mee, want hier leer je alles over daken én verantwoord klussen, van epdm kopen en epdm op maat tot zorgen dat er niemand van een ladder valt. Let’s go!

Op het puntje van je dak 

Zoals met alles is het ook hierbij goed om terug te gaan naar de basis. Wat weten we van daken, en dan vooral als het op constructie aankomt? Een dak is eigenlijk op dezelfde manier vormgegeven als een muur die een deel van het gewicht van een huis moet kunnen dragen. Men begint met een houten skelet en hier wordt een laag isolatiemateriaal aan toegevoegd én verschillende lagen verstevigend materiaal. Nog voordat de dakpannen op het schuine dak of de grindlaag op het platte dak eraan worden toegevoegd, wordt er nog een laatste laag materiaal aangebracht; misschien wel de belangrijkste laag van het hele dak. Dit is namelijk epdm op maat, en het is essentieel voor elk goed dak. EPDM is een materiaal dat wordt gemaakt van een stevige rubbersoort. Het blijkt een zwart kunststof rubber te worden dat enorm geschikt is voor allerlei functies in de bouw, waaronder dus de isolatie en versteviging van daken. Het beschermt een dak tegen het weer, waaronder de kou, de hitte, de regen, de sneeuw én de hagel, maar ook tegen andere natuurlijke elementen als de klauwtjes van een nieuwsgierig dier. Het is een materiaal dat eigenlijk niet meer is weg te denken uit de hedendaagse bouw, en al helemaal niet als je het dus over daken hebt. 

Verantwoord klussen 

Luister goed, al helemaal als je overwegend leek bent als het op klussen aankomt en dit je eerste grote job is; verantwoordelijkheid en veiligheid is belangrijker dan zelfstandigheid. Het kan zijn dat je ervan overtuigd bent dat je plannen kloppen en dat dit gaat lukken, maar als je ze door niemand laat checken en nergens advies vraagt kan je ook nergens op terugvallen. Vraag advies en schroom ook niet om een professional in te huren. 

Je dak is vrij belangrijk, en de constructie ervan daarom ook. Zorg ervoor dat er iemand is die weet wat hen doet, of jij het nu bent of iemand anders. Veel succes!