Meer dan alleen onderdak

Dakbedekking is een van de belangrijkste aspecten van elk huis of gebouw. Het beschermt de structuur tegen de elementen, biedt isolatie en kan bijdragen aan de esthetische aantrekkingskracht van het pand. Er zijn veel verschillende dakbedekkingsmaterialen en -technieken beschikbaar, en het is belangrijk om de juiste te kiezen voor uw huis of gebouw. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over dakbedekking, inclusief materialen, technieken en meer.

Dakbedekkingsmaterialen

Er zijn veel verschillende dakbedekkingsmaterialen op de markt, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende dakbedekkingsmaterialen zijn asfalt shingles, metaal, dakpannen, leisteen en EPDM. Asfalt shingles zijn de meest populaire optie vanwege hun betaalbaarheid en installatiegemak. Metalen dakbedekking is een meer duurzame optie, maar het is ook duurder. Dakpannen en leisteen zijn beide zeer duurzaam, maar ze zijn ook erg zwaar en kunnen moeilijk te installeren zijn. EPDM is een syntethische rubberen folie wat eenvoudig zelf kan worden geplaatst met EPDM lijm. Samen met een daktrim EPDM, welke is voorzien van een speciaal rubberen profiel aan de onderzijde, wordt de dakbedekking strak afgewerkt. 

Dakbedekkingstechnieken

Er zijn twee belangrijke dakbedekkingstechnieken: hellend en plat. Hellende daken komen het meest voor en worden gekenmerkt door een helling waardoor water en sneeuw kunnen wegstromen. Platte daken komen minder vaak voor, maar worden steeds populairder vanwege hun eenvoud en lagere kosten.

Benodigde materialen voor dakbedekking

Er zijn een paar materialen die nodig zijn voor dakbedekking, ongeacht het soort dak of materiaal dat u kiest. Deze omvatten dakbedekking vilt, dakspijkers, en dakbedekking cement. Vilt is een laag materiaal dat onder de dakspanen wordt geplaatst om het dak te beschermen tegen vocht. Dakspijkers worden gebruikt om de dakspanen op het dak te bevestigen. Dakcement wordt gebruikt om de voegen tussen de dakspanen af te dichten en lekkages te voorkomen.

Voordeel van EPDM voor dakbedekking 

EPDM is een synthetisch rubber dat steeds populairder wordt voor dakbedekking in Europa. Door zijn flexibiliteit is EPDM een lichtgewicht materiaal dat ook eenvoudig te gebruiken is bij toepassingen. EPDM kan snel en gemakkelijk worden aangebracht, zelfs zonder gebruik van een open vlam. De levensduur van EPDM, die meer dan 50 jaar bedraagt, is verreweg het grootste voordeel. Hoewel rubber al vele jaren voor vele doeleinden wordt gebruikt, begon synthetisch rubber in de 20e eeuw aan populariteit te winnen. Onder zware omstandigheden kan natuurlijk rubber verslechteren en breken, maar synthetisch rubber kan worden vervaardigd met andere eigenschappen, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan toepassingen. 

Mocht u zelf een kwaliteit dakbedekking willen aanbrengen, dan is het de moeite waard om een EPDM pakket aan te schaffen. Met deze complete set legt u in no-time een EPDM dakbedekking zonder een dure professional in te huren.